PANEL PROGRAM ADATLAPOK


KÖZÉRDEKŰ
 


KEDVEZMÉNY
 
  Kék hírek  -  2013. 04. 17. 10:38  -  Kurucz Tünde
Így lehet megelőzni a szabadtéri tüzeket
  
A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy tavasszal megemelkedik a szabadtéri tűzesetek száma, mivel a jó idő beköszöntével sokan választanak szabadtéri programot, kerti munkát végeznek, elszáradt növényi hulladékot égetnek. A szabadtéri tűzesetek különféle okokból gyulladhatnak, legtöbbjük azonban emberi gondatlanságra vezethető vissza.
 
Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztatásából kiderült, hogy az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyeztetettebb időszak. A jó idő beköszöntővel egyre több kiránduló keresi fel az erdőket. Nagyon fontos, hogy az erdőkben csak a kijelölt tűzrakó helyen, és kizárólag szélcsendben szabad tüzet gyújtani. A mások által korábban engedély nélkül rakott tábortűz nyoma nem kijelölt tűzrakó hely. A hivatalosan és biztonságosan használható tűzrakó helyek mindig betonozott, állandó szegéllyel rendelkeznek, környékükön általában padok, asztalok is találhatók. Tűzgyújtáskor mindig legyen nálunk két-három liter víz, amivel távozáskor az izzó parazsat eloltjuk. Víz hiányában a tűzrakás helyét fedjük be földdel. Esős, nedves időben se bízzuk a véletlenre a tűz eloltását!
 
Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. A száraz és szeles időjárás megfelelő feltételeket teremt a tűz kialakulásához, továbbterjedéséhez., ezért ilyen időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is –, és annak határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!
 
Az erdőtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, hiszen amíg egy cigarettacsikk eldobása kevesebb, mint egy másodperc, addig a keletkező tűz eloltása akár több napig is eltarthat, az oltás költségei pedig több millió forintot is elérhetik.
Tűzgyújtási kiskáté
• csak a kijelölt tűzrakó helyeken (kijelölt tűzrakó helyek jól felismerhetőek, állandó szegéllyel rendelkeznek, környékükön általában padok, asztalok is találhatók)
• szélcsendes időszakban
• legyen nálunk két-három liter víz, amivel távozáskor az izzó parazsat eloltjuk
• víz hiányában a tűzrakás helyét földdel fedjük be
• ha – a kijelölt tűzrakó helyen kívül - tűzesetet észlel, kérjük jelezze a 105-ös segélyhívó telefonszámon.
Tavasszal megkezdődött az avar és a növényi hulladékok égetésének időszaka is, ilyenkor fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőkön kívüli területeken is, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat. Az égetési szabályok településenként eltérőek lehetnekl. Abban az esetben, ha a kerti növényi hulladékok égetésére az önkormányzat rendeletében lehetőséget ad, a tüzet felügyelet nélkül hagyni nem szabad, a tűz gyújtójának pedig mindig gondoskodnia kell az eloltásról is. A fokozottan figyelem ebben az esetben is fontos, mert a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan terjedő tűz könnyen elérheti a nádasokat, erdőket, vagy a lakott területeket.
 
A szabad területen történő tűzgyújtás, továbbá a növényi hulladékok égetésének tűzvédelmi előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. A levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. A jogszabályi előírások betartása minden esetben, mindenkire nézve kötelező! A tűzvédelmi előírás megszegéséért, ha az tüzet idézett elő, 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki.
Amit a növényi égetésről tudni kell
 • Az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat az önkormányzatok rendelettel szabályozzák. Az égetés lehetőségéről, megengedett időszakáról érdeklődjön az érintett település önkormányzatánál.
 • Csak kiszáradt növényi hulladékot égessen. A nedves, frissen levágott levelek, gallyak égetése fokozott füstképződéssel jár, amely balesetveszélyt, légzési nehézségeket okozhat.
 • Úgy gyújtson tüzet, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen, növényi hulladék közelében más éghető anyag, épület ne legyen.
 • A kerti égetést minden esetben felügyelje, mert az esetlegesen feltámadó szélben a lángok pillanatokon belül tovább terjedhetnek.
 • Az égetés megkezdése előtt készítsen a közelbe a tűz oltására elegendő vizet.
 • Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul értesítse a tűzoltó-parancsnokságot a 105-ös segélyhívón.